Германия в един поглед

През 1949 година е паметна за историята на страната Германия. В този период държавата става демократична федерална държава и има парламентарно управление. По-късно през 1990 г. е изградена от федерални 16 провинции. За управител на страната е определен държавен глава, а федералният канцлер управлява правителството.

Страната се простира на общо 357 022 кв. км. За най-голяма дестинация се смята разстоянието от север на юг което е около 876 км и 640 км на изток и до запад.

Столица на Германия е Берлин, а наред с това той е най-многобройния град. Общият брой на жителите в него е 3,4 млн. души. След столичния немски град по големина се нареждат Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт на Майн. Последният е и международен център на финанси.

По облика си немската страна е разнообразна. От северната й част се простират Балтийско и Северно море, на юг планината Алпите. Интересното за такива места като Алпите е, че там дори в най-топлите месеци от годината, температурите са минусови и върлува „кучи студ“.

Около планината обаче е друго. Там могат да се видят разнообразни форми, релеф, растителност и животински свят. Реки и езера, планински възвишения, всякакви интересни и забележителни места. Цугшпитце е най-високият връх в Германия. Той достига 2963 м. Река Рейн е най-дългата за страната, а общата и дължина е 865 км. Общо из територията на Германия има 101 природни парка, 14 национални парка и 15 резервата.

Населението на страната е 82 млн. души и тя е най-многобройната в Европа.

Животът в държавата Германия е богат на разнородни културни области и отворен към света е. На това място се преплитат множество празници, традиции, карнавали, музикални фиести, рокфестивали и уникална кухня.

Германия е родна страна и на не малко велики поети и музиканти. Сред световно популярните са Бах, Гьоте, Бетовен и Гюнтер Грас.

Днес в Германия може да се усети микс от античност и съвременност. В нея има 630 музея, 300 театъра, 130 оркестъра, експозиции на изкуствата и други. Кино и литература са области, с които германските творци оставят в историята на света всяка година.

В страната Германия има около 370 учебни заведения за висше, в които учат и множество чуждестранните студенти.